Rallarvegen

Rallarvegen starter på Haugastøl og har en jevn stigning opp til Finse. På de 27 km fra Haugastøl til Finse sykler man gjennom flere hytteområder hvor vi ber deg vise hensyn.
Samtidig gjør vi oppmerksom på at man kan treffe enkelte biler, spesielt på strekningen Haugastøl – Storurdivatnet.

Vel oppe på Finse, 1222 m over havet, er tiden inne for å besøke Rallarmuseet. Her kan man se hvordan Rallarne levde og hvilke redskap og hjelpemidler de hadde under byggingen av Bergensbanen.
Har man ekstra god tid har Finse mye å by på; Hardangerjøkulen, brevandring, galleri og vill natur. Neste obligatoriske stopp på Rallarvegen er Fagarnut Vokterbolig.
Boligen fra 1904 er den høystliggende vokterboligen i landet (1310 m.o.h). Her er det Rallarkafé samt en utstilling som viser hvordan man levde som banevokter på høyfjellet.
Avstand Finse- Fagernut er 10 km.

Deretter bærer Rallarvegen deg nedover. Strekningen Fagenut – Hallingskeid er ofte det partiet med grovest veidekke etter vinterens snøsmelting. På Grjotrust krysser Rallarvegen den gamle jernbanen, og vokterboligen man passerer var den største bustaden i fjellet.

Hallingskeid er neste stopp. Avstand Fagernut – Hallingskeid er 11 km.

Turen fra Hallingskeid til Vatnahalsen betegnes gjerne som den mest spektakulære og kraftfulle etappen på Rallarvegen med sin bratte nedstigning og ville fosser.
Klevagjelet med Kleven Bru er et skue man aldri glemmer. Ned gjelet anbefaler vi å trille sykkelen.
Avstand Hallingskeid – Vatnahalsen er 15 km.

Deretter har du to valg :

  • Et alternativ er å sykle de 21 svingene fra Vatnahalsen gjennom vakre Flåmsdalen til Flåm. På denne strekningen går Nord- Europas bratteste jernbanestrekning til høyre for deg.
    Avstand Vatnahalsen – Flåm 17 km.
  • Et annet alternativ er å ta toget videre fra Myrdal gjennom Gravhalstunnelen til Upsete, ogderetter sykle mot Voss.
    Avstand Vatnahalsen – Myrdal stasjon 2 km.
    Avstand Upsete – Voss 36 km.
kilde: Rallarvegen
Mol Travel Campings Noorwegen
Mol Travel Campings Noorwegen